St. James Park

St. James Park är en av de mest kända fotbollsarenorna, inte bara i England, utan också i världen. Det är en sådan där riktigt klassisk arena som de flesta fotbollsfansen har på sin bucket list. Det vore konstigt om den inte ansågs vara klassisk. Den byggdes nämligen redan 1892. Visst har den haft några uppfräschningar genom åren, men det är ändå samma arena. Mellan åren 1998 – 2000 byggdes den ut ordentligt och blev till en riktigt vacker modern arena.

Nu har det visserligen gått några år sedan millennieskiftet, men den håller fortfarande riktigt hög klass. Idag får hela 52 000 människor plats i arenan. Det är inte heller ovanligt att arenan fylls upp med fotbollstokiga Newcastle-fans. Newcastle är känd för att vara en stad som verkligen brinner för fotboll i allmänhet och sitt Newcastle i synnerhet. Det är TTH Architects och Gateshead som stått för utformningen av arenan. Arenan har två stora och branta läktare, en på långsidan och en på kortsida, och två sidor som är betydligt mindre och som låter arenan behålla sin gamla klassiska brittiska fotbollsarenastil.

Känd för sin atmosfär

St. James Park är känd för att vara en plats där det är riktigt bra stämning när Toon Army (Newcastles fans) stämmer upp i skönsång. Även om stämningen var ännu bättre tidigare är det fortfarande en arena som skrämmer de flesta motståndare, särskilt om publiken verkligen vaknar till liv, något den är känd för att göra. Det är stämningen på arenan och dess kultstämpel som gör att så många fotbollsfans väljer att besöka St. James Park. Det är en arena många menar att man verkligen bör ha sett någon gång i sitt liv. Det är inte heller så dyrt att gå på fotboll i Newcastle och staden i stort har ett riktigt bra nöjesutbud och inte minst är Newcastle den bästa platsen för att dricka den kända Newcastle Brown Ale!